Hírek

Japánról dióhéjban

Posted On június 13, 2018 at 8:20 by / Japánról dióhéjban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Japánról (avagy Nihon-ról, vagy Nippon-ról, ahogy a japánok nevezik) mindenkinek más jut eszébe – ha most tartanánk egy spontán asszociációs gyakorlatot 10 emberrel, biztosan felmerülne vagy 100 dolog a sushi-tól kezdve a szumón át az origamiig. Az oka ennek az, hogy Japán Európában, és így Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend, és a japán kultúrát, szokásokat nagy érdeklődés övezi.

Na de lássunk pár alapvető tényt e gyönyörű Kelet-ázsiai országról. Bizonyára mindenkinek rémlik az iskolából, hogy Japán egy 6582 szigetből álló szigetország (nem semmi!). A négy legnagyobb sziget Hokkaidó, Honsú, Kjúsú és Sikoku, azaz a fő-szigetek. Államformája alkotmányos monarchia (igen, még ma is van japán császár, de ugyanakkor miniszterelnök is – az államhatalom legfőbb szerve az Országgyűlés). Fővárosa a világ legnépesebb városa, Tokió. Az ország mérete kb. 377ezer km2, és nagyjából 127 millió (!) a lakossága (ugye te is kevesebbre tippeltél volna?). A sintó és a buddhista vallásokat, életfilozófiát követik a legtöbben, de vannak keresztények, és egyéb vallásokhoz tartozók is.

No de mi is jut eszébe egy átlag európainak a felkelő Nap országáról? A sok, itthon is népszerű, japán eredetű szokáson, ételen, hagyományon, sporton, tárgyon kívül az bizonyosan felötlik, hogy Japán gazdasági nagyhatalom. Tényszerűen a harmadik a világon az USA, és Kína után, és gazdag, modern ország, jó az életszínvonal. A másik, ami biztosan mindenkinek eszébe jut, hogy milyen nagy múltra tekint vissza (i.e.30.000 évvel ezelőtt kezdődött a története), milyen gazdag és érdekes a történelme, kultúrája (mely iránti érdeklődés töretlen világszerte). Továbbá milyen hagyománytisztelő ország, és milyen érdekes szokásaik vannak. A technológiai fejlettség is szembe ötlő, és a japán munkaerkölcsről, munkabírásról, és fegyelmezettségről is sokat hallani. Japán a világ vezető nemzete a tudomány, a technológia, a gépészet és az orvostudomány terén. Az is közismert, hogy sokáig élnek, a várható élettartam Japánban az egyik legmagasabb.

Tudjuk, hogy nagyon modern a közlekedésük, magas színvonalú az oktatás, és igencsak vendégszeretők. Érdekes ellentmondás, hogy ugyanakkor kissé konzervatívnak, és zárkózottnak látja sok nyugati a japán társadalmat, és a nyugati ember számára kicsit nehéz megérteni, vagy inkább azonosulni az ottani mentalitással, felfogással, szokásokkal.

mountain-1862077_640Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező ország, több részét (pl. a Fudzsit) az UNESCO természeti világörökség részévé nyilvánították. Érdekes tény az is, hogy a II.világháború óta békeszerető nemzet, konkrétan az Alkotmányuk szabályozza, hogy nem viselhetnek háborút!

Mivel az ország 75%-a erdős, és hegyes terület, a maradék területeken, és a városokban nagy a népsűrűség. Az égöv javarészt mérsékelt, az időjárás gyakran esős, és bizony, tud szélsőséges lenni: néha előfordulnak földrengések, földcsuszamlások, vulkanikus tevékenység. A fő esős évszak nagyjából május elejétől az ősz közepéig tart, a vége-felé jellemzőek a tájfunok. No de senki ne ijedjen meg, aki oda szeretne utazni. A területi és évszaki sajátosságokról egyszerűen érdemes tájékozódni az út megtervezése előtt.

Mindezekről majd részletesebben is írunk, egy-egy nagyobb témát felölelve, akárcsak azokról az érdekes tényekről, amelyekről nem biztos, hogy tudtál, most csak említés szintjén összegeztük a legfontosabb tudnivalókat.

Print Friendly, PDF & Email