Hírek

Mani, a szerencsecica története

Posted On június 6, 2018 at 10:58 by / Mani, a szerencsecica története bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mani, a szerencsecica boldogságot, jó szerencsét, és gazdagságot hoz a gazdájának. A szobrocska egy macskát ábrázol, aki a mellső mancsával integet. Az ilyen szobrocskákat Ázsia-szerte megtalálhatjuk, otthonokban, boltokban, szalonokban, irodákban, éttermekben. Mani szerencsecica a hagyományos Maneki-neko modern változata.

Sokan tévesen kínai eredetűnek hiszik a cicát, de ez csupán azért van, mert a kínai kereskedők körében is egyre népszerűbb, valójában Japán eredetű. A Maneki-neko integető macskát jelent, és tulajdonképpen egy talizmán. Tradicionálisan is több pózban, és színben létezik, és manapság már ikonná vált: nem csak szobor formájában, de egyéb ajándéktárgyakon is találkozhatunk vele: a neszesszerektől és táskáktól kezdve a kulcstartókon és perselyeken át az evőpálcikáig és pólókig.
A macska lefelé álló mancsa az arra látogatókat hívja beljebb (Ázsiában ha valakit magunkhoz szeretnénk hívni, nem lentről felfelé, hanem fentről lefelé kell mozgatnunk a kezünket). Kétféle Maneki-neko létezik: az egyik, amelyik a jobb, a másik, amelyik a bal mancsát emeli a magasba. A bal mancsát emelő típus vendégeket hív be (pl. egy étterembe, vagy boltba), a jobb mancsát emelő pedig pénzt és jó szerencsét hív. Úgy vélik, minél magasabbra emeli a mancsát, annál nagyobb lesz a szerencse.
Amcsf001 Maneki-neko általában valamilyen díszítő elemet visel a nyaka körül; a legjellemzőbb a nyakörv, a csengő és a partedli. A Maneki-nekót néha érmével a kezében ábrázolják, ami szerencsét és jólétet hoz. Néha jókívánságokat írnak az érmére, hasonlóképpen ahhoz, mint amikor egy szökőkútba pénzt dobnak az emberek. A Kimmidoll-os Mani cicánál ezt az érmét a nyakörvre illeszthető charm, azaz amulett jelképezi: ezáltal tudjuk különböző jókívánságokkal felruházni.

Ami a színeket illeti, a legelterjedtebb típus a háromszínű, fehér alapon vörös és fekete foltokkal. Úgy tartják, hogy ez hozza a legtöbb szerencsét, és ráadásul hasonlít a japán csonkafarkú macskára, amiről a figurát mintázták annó.

  • A fehér a tisztaságot és a pozitív dolgokat szimbolizálja, és a szerencsét vonzza.  Megtisztulást hoz a ház lakóinak.
  • A fekete a gonosz szellemeket űzi el. A nők gyakran hordanak maguknál ilyen talizmánt, hogy távol tartsák a zaklatókat és a tolvajokat.
  • Az aranyszínű a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja.
  • A pirosa betegségek, és a rossz szellemek távol tartását szolgálja.
  • A zöld és a kék a tanulmányi sikerekben segít, ezért sok egyetemista hordja magánál.
  • A rózsaszín a szerelemben és a párkapcsolatban segít.

A Maneki-neko pontos eredete ma is bizonytalan. Egy újságcikk bizonyítja, hogy 1876-ban, a Meidzsi-korszakban már kimonóba öltözött Maneki-nekót osztogattak egy oszakai szentélyben.

Számos monda is magyarázatul szolgál a cica eredetére. Ezekből szemezgettünk néhányat:

  • A kóbor macska és a bolt: egy elszegényedett bolt tulajdonosa magához vett egy kóbor macskát. Hálából a macska integetni kezdett az arra járóknak, ez fellendülést hozott.
  • A nemes és a figyelmeztető macska: egy nap egy szamuráj elment egy macska mellett, ami úgy tűnt, hogy neki integet, erre a nemes ember odament hozzá. Ekkor észrevette, hogy elkerült egy csapdát, ami ott hevert előtte.
  • Az idős hölgy macskája: egy idős hölgy kénytelen volt eladni a macskáját, annyira szegény volt. Nem sokkal ezután a macska megjelent álmában, és azt mondta neki, hogy készítse el a képmását agyagból. A szobrok eladásából rövidesen nagyon sikeres lett, és meggazdagodott.
  • Egy buddhista kolostor szerzetesei igen nagy nélkülözésben éltek, ám kedvenc macskájuk táplálására mindig nagy gondot fordítottak. Egy szép napon a cica integetni kezdett egy gazdag szamurájnak, aki ezért úgy döntött, bemegy egy imára. Odabent meglátta, milyen nyomorúságos körülmények között élnek a szerzetesek, és az erszényében található összes pénzét nekik adta. A szerzetesek sora jobbra fordult, a szamuráj tudata pedig megtisztult.

Reméljük, Mani cica szerencsét, és boldogságot hoz neked és barátaidnak is!

A Mani cicához kapcsolódó termékeket ide kattintva érheted el.

Print Friendly, PDF & Email