Kokeshi babák
Hírek

Szeretnél többet tudni a kokeshi babákról?

Posted On június 21, 2018 at 1:06 by / Szeretnél többet tudni a kokeshi babákról? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Kimmidoll figurák alapötlete a japán kokeshi babáktól származik. Japánban a kokeshi babák hosszú múltra tekintenek vissza. A gyerekjátékból és díszből felnőtt-kedvenccé lett babát ajándékként adták egymásnak az emberek a szeretet és a barátság jeleként, továbbá spirituális jelentőséggel is bírnak, és védelmet adnak. A kokeshi babákat újszülött gyermekeknek is adták/adják, hogy hozzanak szerencsét és egészséget életük során. Így hát nemigen találni olyan japán családot, akiknek ne lenne az otthonában legalább egy.

A világhírű kokeshi baba a japán népművészetnek és ma már az iparművészetnek is szerves része. Ezek a gyönyörű, saját egyéniséggel megáldott, kézzel készült, egyedi, színes műtárgyak ellenállhatatlan vonzerővel rendelkeznek. A fából esztergált és faragott babák letisztult formáikkal testesítik meg a japán női szépségideált.

Kokeshi babákA figurák az elegáns és dekoratív keleti kultúra megtestesítői a lakásdekoráció terén. A műgyűjtők körében a kokeshi egy, a polcon elhelyezett dísztárgyként, a szem gyönyörködtetésére szolgál. Májusban Mijagi prefektúra Shiroishi városában tartják az Országos Kokeshi Versenyt. A legkiválóbb alkotás fő-díját a miniszterelnök adja át.

A kokeshi szó eredetét tekintve a legészszerűbb magyarázatnak a fából készült mákszem baba (keshi-baba) tűnik. A kokeshi egyes vidékeken gyermekáldást hozó talizmánként terjedt el, illetve a gyermekek egészséges növekedését szolgáló amulettként is funkcionált.

A babákat az 1600–1867-es Edo korszakban a kidzsi-ja fafaragók alkották meg Japán északi részén, először gyermekjátéknak. Azonban a Tóhoku régió fürdőit felkereső fürdővendégek körében is népszerű szuvenírré vált az Edo-kor végétől. A lelki és testi felfrissülést, valamint a bő termést hozó hegyi istenségekkel kapcsolatban álló szerencse tárgyak jelképévé vált.

A hiedelem szerint a tűzvészek ellen is védelmet nyújtanak. A babákhoz gyakorta felhasznált mizuki fa ugyanis azt jelenti: „vízfa”. (Magas nedvességtartalommal rendelkezik, így sok japán hisz benne, hogy az ebből készült kokeshi-k segítenek megvédeni otthonukat a tűztől.)

Elnagyolt, gömb formájú fejjel, néhány ecsetvonással ábrázolt arccal és hengeres, végtagok nélküli testtel rendelkeznek.

A kokeshik többféle fából készülhetnek, pl. cseresznyefa, japán juhar, mizuki. A felhasznált fa meghatározza a baba karakterét. Több hónapig, vagy évig szárítják a szabadban a fát, majd a mester esztergapad segítségével faragja az anyagot a kívánt formára, végül simára csiszolja. A test és a fej általában külön készül, ezeket egy dugó segítségével csatlakoztatják egymáshoz. Ezután kerül sor a festésre, és a baba méhviasszal történő bevonására.

Kokeshi babákA kokeshi külalakját tekintve két nagy csoportra osztható: az eredeti kokesi stílusjegyeket követő hagyományos kokesi-re (dentó), valamint a kezdeti formákat továbbfejlesztő új típusú (shingata) kokeshi-re. A hagyományos kokeshi kb. 10 alkategóriába sorolható. Ezeknek meghatározott készítési technikája és formai jegyei vannak, amelyek generációról generációra öröklődnek az adott régió mesterei között. A legdominánsabbnak a Naruko típus tekinthető. Naruko fürdőfalujának fő utcája a Kokesi utca nevet viseli, tele olyan üzlettel, amiket maguk a kokesi faragók üzemeltetnek.

A második világháború után jelentek meg a modern kokeshi babák.  Ezekre a babákra is jellemző a végtag nélküli test, de művészeik sokkal szabadabban alkotják meg formájukat, mintáikat és színeiket. Testük ezáltal formásabb, hajat viselnek, valamint kimonóik is exkluzívabb megjelenést kaptak.

A kokeshi babák új kimmidoll design-ban keltek ismét életre, hogy így folytatódjon és terjedjen a régi japán eszme világszerte. A kimmidoll babák mindegyike az „élet valódi értékeinek” (pl. kedvesség, boldogság, élvezet és tisztelet) jelképei, csodálatosan ötvözve a régi hagyományt a modern színekkel és vonalvezetéssel.

Print Friendly, PDF & Email