reiki
Hírek

A reikiről

Posted On augusztus 16, 2018 at 6:47 by / A reikiről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A reiki a természetgyógyászat egyik módszere, egy energetikai gyógyító technika, mely Japánból származik. Usui Mikao japán szerzetes fejlesztette ki 1922-ben, miután három hétig elvonuláson volt a Kurama-hegyen, ahol böjtölt, imádkozott, és meditált. Usui az elmondása szerint az elvonulás alatt megkapta az energiával való gyógyítás képességét.

A módszer egyik része a kézrátételes gyógyítás, amelynek során a kezelő gyógyító energiát közvetít a tenyéren keresztül a kezelésben részesülő számára (hagyja, hogy átáramoljon rajta az életenergia.) Ezzel nemcsak emberek, hanem állatok és növények is kezelhetők, és a kezelő önmagát is tudja gyógyítani. A kezeléshez nincs szükség kellékekre, hiszen az energia bármikor lehívható. Szimbólumok és mantrák alkalmazásával messze lévő személyek is távgyógyíthatók. A reiki gyógyítók a gyógyulást a ki (életerő, életenergia) áramoltatásával érik el, mindazonáltal ez nem bizonyított tudományosan. Az, hogy a reiki mégis népszerű, valószínűleg a kezelést igénybe vevők pozitív tapasztalatainak köszönhető. (Lássuk be, sok minden működik, ami tudományosan nincs alátámasztva).

Ami a szó eredetét illeti, a japán összetett szó egyesíti a rei (jelentése: szellem, lélek, természetfölötti, csodás, isteni, éteri lény), és a ki (jelentése spirituális energia, vitális energia, életerő, az élet energiája) szavakat. A legenda szerint a reiki egyidős az ősi buddhista írásokkal. Usui mesternek a három hetes elvonulás utolsó napján feltárult a reiki szimbólumok jelentése és használata, melyek megértésével különleges képességek, és tudás birtokába került, melyet másokon is alkalmazhatott, és mely által másokat is behangolhatott arra, hogy az energiát közvetíthessék. Tokióba költözött, és megalapította az Usui-féle Reiki Gyógyító Társaságot, amelyből az elmúlt száz évben több irányzat is kifejlődött.

Reiki charactersUsui a reiki rendszer kidolgozása közben Meidzsi császár munkáját néhány erkölcsi alapelvbe foglalta össze, melyek később “reiki alapelvek”-ként váltak ismertté. A reikit gyakorlók igyekeznek e szerint élni, és ezt átadni másoknak is. Lényege, hogy a boldogság úgy érhető el, ha az ember a most-ban él, tartózkodik a dühtől és az aggódástól, pozitív és kedves, és hálával a szívében teszi a dolgát. Ez a hozzáállás segít meggyógyítani a test és a lélek betegségeit.

Usui több mint kétezer embert tanított meg a reiki használatára 1926-ban bekövetkezett halála előtt. Tanítványai közül tizenhatan folytatták a képzést sinpiden (harmadik, mesteri) fokozatig. Usui halála után egyik tanítványa, Hajasi Csúdzsiró megalakította saját egyesületét, nagyobb hangsúlyt fektetett a fizikai test kezelésére, és rendszerbe foglalta a technikákat. Az ő tanítványa volt Hawayo Takata, akinek a nevéhez kötődik a reiki nemzetközi elterjedése.

A reiki technikák célja az immunrendszer megerősítése, a test, a lélek és a psziché harmóniába hozása, hogy a szervezet meg tudja gyógyítani önmagát, és ellenállóvá váljon a negatív külső behatások ellen. 3-6 hónapos kezeléssel, főleg ha életmódváltással párosítja a beteg, látványos javulások érhetők el. A reiki segít a stresszoldásban, az érzelmi konfliktusok, stresszhelyzetek jobb kezelésének elérésében, valamint az önismeret és a tudatosság fejlesztésében is. Ez által a kezelt nagyobb önkontrollt tud gyakorolni, a negatív szokásoktól, és az önkorlátozó gondolatoktól könnyebben megszabadul, oldódnak a mentális blokkok.

Aki érdeklődik a reiki iránt, néhány tanfolyam elvégzésével elsajátíthatja a technikákat.
A reiki tanfolyam résztvevői átesnek egy „energetikai behangoláson”, amikor a mester megtisztítja a tanítványok energiapályáit, hogy az energia szabadon áramolhasson bennük, és a gyógyítás során továbbadhassák másoknak. Az ősi Usui-rendszerben a behangolásnak három szintje van: az első fokozat az alapozás, ahol elsajátíthatók a kéztartások, és a kezelések menete, míg a második fokozaton reiki szimbólumok és a mantrák kerülnek átadásra, mely felerősíti a gyógyítás erejét. A harmadik szint a mesteri fokozat.

A technikákat hetente négy-öt alkalommal érdemes alkalmazni. Minél többször kezelnek valakit, annál gyorsabb és hatásosabb a változás, a gyógyulás. A feloldódó blokkok, és a szervezetből kiürülő fizikai, lelki és mentális mérgek azonban nem mindig távoznak észrevétlenül. Előfordulhat például hidegrázás, sírás, enyhe rosszullét, mielőtt bekövetkezik a várt hatás, amikor is harmónia szállja meg a kezelt illetőt.

Az energia közvetítésére bárki képes, de csak azok tudják hatékonyan átadni, akiket egy reiki mester beavatott, behangolt. Aki ezen az úton elindul, pozitív változásokat tapasztalhat az életében, és spirituális fejlődésében is egyre magasabb szintekre juthat. A reiki egyfajta világnézet, életforma is, melynek gyakorlása közben rengeteget tanulhatunk magunkról, és az életről. Ez az út nem mindig egyszerű, hiszen a fejlődéshez mindig változni is kell, de az energia erőt ad ezekhez a változtatásokhoz, és segítségével nem csak magunkon, de másokon is segíthetünk, mely egy elég nemes életcél lehet. A reiki követői mindenkit szeretettel bátorítanak a technika elsajátítására, hiszen pozitív hatásait már nagyon sokan megtapasztalták, és hasznos, ha az ember kezében van valami, amivel tud segíteni probléma esetén akár magán, akár másokon.